Suomalaiset Suurmarkkinat

Uusia mahdollisuuksia lukuisille suomalaisille kauppiaille
SUOMALAISET SUURMARKKINAT TULOSSA TÄNÄ VUONNA

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus on nykyisin maamme suurin tapahtumajärjestäjä huolehtien vuosittain noin 100 suuresta yleisötapahtumasta. Kaikki TMK:n toiminta perustuu yhteistyöhön ja verkostoitumiseen. Tämä onkin poikinut monenlaista hyvää ja koko joukon maamme parhaita tapahtumia. Hyvin monissa tapauksissa TMK:n yhteistyökumppanina on jokin instituutio, kuten kunta, kaupunki, yrittäjäyhdistys, keskustan kehittämisyhdistys. Kaikissa näissäkin tapahtumissa TMK on taannut järjestelyjen laadun, mainostuksen jne… niin että kauppiaat ovat voineet luottavaisesti osallistua näihin tapahtumiin. Suomalaisia Suurmarkkinoita voidaan pitää vain luonnollisena jatkeena tälle jo tehdylle työlle.

Suomeen tarvitaan sisällöllisesti monipuolisia ja ihmisiä aidosti kiinnostavia markkinoita

Tällä hetkellä useimpien maamme markkinoiden ongelmana on sisällön köyhtyminen. Kun monissa tapahtumissa on kauppiaista ylipäätään pulaa niin lopputuloksena on usein tapahtumia, joissa on aivan liikaa tiettyjä tuotteita. Tämä johtaa nopeasti myös suuren yleisön mielenkiinnon hiipumiseen ja negatiivinen kierre on valmis. Suunta voi olla myös aivan toinen. TMK on saanut arvokasta kokemusta Kansainvälisistä Suurmarkkinoista, joiden kiinnostavuus suuren yleisön keskuudessa on ihan muuta kuin useimmilla perinteisillä markkinoilla. Tätä kokemusta on tarkoitus soveltaa jatkossa myös Suomalaisilla Suurmarkkinoilla.

Tärkeimpiä huomioitavia asioita Suomalaisista Suurmarkkinoista:

Sisältö:
Sisältö on aivan keskeisessä roolissa eli kuten nimikin kertoo niin Suomalaisilla Suurmarkkinoilla pääosassa ovat nimenomaan suomalaiset kauppiaat omine erikoistuotteineen. Suomalaiset Suurmarkkinat ovat kuin isot maakuntapäivät erona vain se että siellä on yhtä aikaa kaikkien Suomen 19 eri maakunnan erikoistuoteet ja edustajat yhtäaikaisesti paikalla muodostaen kiinnostavan ja ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Maa- ja maakuntatunnukset:
Kaikilta kauppialta edellytetään näkyvästi esillä olevaa Suomen lippua sekä oman maakuntansa maakuntatunnuksia (viiri tai lippu). Suomessa on iso joukko upeita ja hyvännäköisiä maakuntatunnuksia, joita ei tähän asti ole kovinkaan paljoa käytetty virallisten tilaisuuksien ulkopuolella. Nyt tilanne muuttuu ja ylpeänä esittelemme yleisölle maakuntien Suomen, jolla on paljon upeaa tarjottavaa meille kaikille.

Osastojen ulkoasu kuntoon:
Kaikilta mukana olevilta yrittäjiltä edellytetään minimissään siistiä ja puhdasta osastoa sekä aitoa panostusta oman osaston visuaaliseen ulkoasuun. Kaikkien on siis aidosti panostettava omaan osastoonsa. Se mikä on aikaisemmin riittänyt tavallisilla perusmarkkinoilla, ei riitä Suomalaisilla Suurmarkkinoilla.

Aikataulutus:
TMK järjestää joka kevät maalis-toukokuussa ja joka syksy syyskuusta Jouluun asti kestävän Suomalaisten Suurmarkkinoiden brandin alla olevan ”markkinakiertueen”, jossa on käytännössä joka viikonloppu Suomalaisia Suurmarkkinoita maamme parhailla markkinapaikoilla. Suomalaisten Suurmarkkinoiden alla tulee olemaan myös perinteisiä jo olemassa olevia markkinoita mutta sisällöllisesti olennaisesti aikaisempaa rikkaampina puhumattakaan visuaalisesta ulkoasusta.

Brändäys, mainostus ja markkinointi:
Suomalaisia Suurmarkkinoiden mainostus ja tiedotus tullaan nostamaan aivan uudelle tasolle, jollaiseen on totuttu vain Kansainvälisten Suurmarkkinoiden yhteydessä. Mukana mainostuksessa ovat kaikki mahdolliset mediat (eri tapahtumissa eri variaatioita) kuten lehdet, radio, TV, laaja tienvarsimainostus sekä sosiaalisen median laaja käyttö. Suomalaiset Suurmarkkinat halutaan tietoisesti rakentaa erittäin vahvaksi ja kiinnostavaksi brandiksi, joka kiinnostaa suurta yleisöä laajalla rintamalla vauvasta vaariin.

Paikanvarausmenettely uudistuu melkoisesti:
Suomalaiset Suurmarkkinat toimivat pääasiassa ennakkovarausten pohjalta, mutta tietyt ehdottomasti mukaan haluttavat ”avainyritykset” sovitaan erikseen mukaan sopimusteitse. Suomalaisilla Suurmarkkinoilla ei kenelläkään ole mahdollista saada monopolia tietylle tuotteelle, mutta samaa tai samankaltaista tuotetta otetaan mukaan vai rajoitetusti huomioiden kunkin tapahtuman luonteen ja tapahtuman koon. Avainyritysten paikkavaraukset Suomalaisille Suurmarkkinoille tullaan tekemään omalla varauslomakkeellaan, joka on saatavilla niin netistä kuin painettunakin marraskuusta 2019 alkaen, jolloin vuoden 2020 Suomalaiset Suurmarkkinat julkaistaan. Samalla lomakkeella voi kätevästi varata paikat kaikkiin saman vuoden Suomalaisiin Suurmarkkinoihin.

Yksittäisiin tapahtumiin varaukset tehdään edelleen TMK:n toimiston, TATI:n tai kotisivujemme kautta.

Samalla uudistuvat myös monet paikkakartat, joten vanhat paikat eivät ole automaattisesti voimassa kaikilla niillä ns. vanhoilla markkinoilla jotka muuttuvat osaksi Suomalaisten Suurmarkkinoiden brändiä. Kaikille ns. vanhoille kauppiaille joka tapauksessa aina tiedotetaan muutoksista tai tarjotaan paikkaa uudistuneilta markkina-alueilta.

Iso muutos on myös vanhan ja pahasti merkitystään menettäneen kantakauppiasjärjestelmän lopettaminen 2019 loppuun. Tämä siksi, että kantakauppiassopimuskäytäntö ja Suomalaisten Suurmarkkinoiden sopimusmenettely voisivat muuten johtaa erittäin ristiriitaisiin tilanteisiin. TMK toki huomioi edelleen vanhat kantakauppiaat, eikä jätä näitä tyhjän päälle.

Lähtökohtana kauppiaiden ja koko markkinaelinkeinon menestyminen Paikkamaksut on tarkoitus jatkossakin pitää kohtullisina vaikka markkinoita muuten kehitetään monin eri tavoin. Käsityöläisille pyritään tarjoamaan muita edullisimpia omia alueitaan siellä missä se on mahdollista. Lähtökohtana on, että kaikki Suomalaisille Suurmarkkinoille hyväksytyt kauppiaat myös saisivat tehtyä hyvää tulosta ja sitä kautta pystyvät aidosti kehittämään omaa toimintaansa.

Kaikkien Suomalaisista Suurmarkkinoista kiinnostuneiden kannattaa nyt olla hereillä ja alkaa aktiivisesti ”sopimaan” itseään mukaan sillä jo ennakkokiinnostus Suomalaisia Suurmarkkinoita kohtaan on ollut asian julkaisemisen jälkeen erittäin suurta. Miettikää valmiiksi oma tuotekonseptinne ja samalla minkä maakunnan ”alla” osasto olisi. Huom! Myyntipaikat eivät lähtökohtaisesti tule olemaan siten että kaikki tietystä maakunnasta tulevat olisivat samalla alueella vaan paikat hajasijoitetaan. Myyntipaikkojen kokonaismäärää rajoitetaan siten että liikaa samankaltaisia tuotteita ei olisi vaan sisältö olisi mahdollisimman monipuolinen ja kiinnostava tarjoten elämyksiä ja ostettavaa kaikille Suomalaisille!

Tehdään yhdessä parempaa tulevaisuutta!
Ari Kallas
toiminanjohtaja