Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön suositus sähköisestä paikanvarauksesta

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön suositus sähköisestä paikanvarauksesta

HYVÄ RENKI MUTTA HUONO ISÄNTÄ

Viime aikoina monet tapahtumajärjestäjät ovat pyrkineet keventämään työtaakkaansa siirtymällä osittain tai kokonaan sähköiseen paikanvarausmenettelyyn. Useat ohjelmistotalot tarjoavat ratkaisuja, joissa netin kautta käytettävillä sovellutuksilla halukkaat voivat itse varata ja maksaa paikkojaan samaan tapaan mitä verkkokaupassakin.

Ikävä kyllä nettisivujen kautta tehtävää varausmenettelyä kukaan ei ole saanut vielä toimimaan kunnolla markkinoilla tai messuilla, koska huomioitavia asioita on niin paljon, tarvitaan väistämättä edelleen joku, joka osaa ammattitaitoisesti hoitaa sijoittelun.

Tärkeimpiä huomioitavia asioita:

1) Ns. vanhat kauppiaat, jotka ovat olleet jopa kymmeniä vuosia samassa paikassa pitää edelleen huomioida, eikä muuttaa varausta niin että nopein netinkäyttäjä vie parhaat paikat. Suosittelemme edelleen ns. vakituisille kauppiaille ennakkolaskutusta.

2) Paikan varaajat eivät pysty tai halua huomioida kunkin paikan erityispiirteitä. Lopputuloksena esim. lohenloimuttaja ja tekstiilikauppias ovat vierekkäin tai kaikki alueen makeisten myyjät ovat vieri vieressä nahistellen keskenään. Myöskään turvallisuus tai viihtyisyys näkökohtia on tällöin hankala riittävästi huomioida. Nettivarausjärjestelmässä pitää olla riittävästi tietoa esim. värikoodein mitä milläkin alueella voi myydä.

3) Tapahtumien sisältö voi yksipuolistua, jos netin kautta voi tulla rajoittamattomasti samaa tavaraa myyviä kauppiaita

4) Markkina-alueet voivat jäädä melkoisiksi tilkkutäkeiksi, jos alueen varaukset kohdistuvat vähänkin epätasaisesti.

5) Elinkeinossa on edelleen paljon iäkkäitä ja netittömiä yrittäjiä, joiden palvelut on pakko taata.

6) On paljon yrittäjiä, joiden paikkakoot eivät ole vakiomuotoisia, vaan tarvitsevat yksilöllisiä ratkaisuja, joita on vaikea huomioida nettivarauksessa.

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön Kansallisen tapahtumatyöryhmän suositus:

Emme suosittele käytettäväksi puhtaasti nettisivujen kautta tapahtuvaa sähköistä paikkavarausjärjestelmää ainoana paikkavarausmuotona.

Nettivaraukset paikkatoivomuksineen ovat erinomainen apu, mutta tarvitsevat aina rinnalleen puhelinpalvelun sekä paikanmyynnistä vastaavan tahon, joka viime kädessä hyväksyy kaikki yrittäjien sijoitukset tapahtuma-alueelle ja vastaa kokonaisuudesta.

Poikkeuksen voivat muodostaa ns. homogeeniset tapahtumat, joissa myyjät myyvät samankaltaista tuotetta esimerkkinä kirpputorit tai käsityöläistorit, joissa kaikki toimijat myyvät samankaltaista tavaraa.