TMK:sta Saksan suurimman myynti-mökkien valmistajan edustaja ja virallinen maahantuoja Suomeen

TMK:sta Saksan suurimman myynti-mökkien valmistajan edustaja ja virallinen maahantuoja Suomeen

Keski-Euroopassa ja erityisesti Saksassa on pitkät perinteet myyntimökkien käytöstä. Tunnetuimpia ovat upeat joulumarkkinat, mutta mökkejä käytetään laajalti mitä erilaisimmissa tapahtumissa ympäri vuotta. Suomeen myyntimökkien käyttö vasta tekee tuloaan.

Taustaa

Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana synnytetty monille paikkakunnille keski-eurooppalaistyyppisiä joulumarkkinoita. Näille on tarvittu puisia myyntimökkejä, joita on ollut Suomesta huonosti saatavilla. Toteutukset ovatkin eri paikkakunnilla vaihdelleet kovastikin ja tyypillisesti eri paikkakunnat ovat teettäneet mökkejä esim. työttömien työpajoilla. Myös muutama kotimainen yrittäjä on tehnyt omia ”viritelmiään”. Näitä kaikkia on yhdistänyt tietotaidon puute ja usein ongelmalliset ratkaisut. TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus on aikaisemmin kerännyt kokemuksia muutamilta joulutoreilta, mutta alkoi viime syksysnä tosissaan paneutumaan joulumökkien saloihin. TMK:n delegaatio kiersi lukuisia Keski-Euroopan joulutoreja ja markkinoita tutusten niiden toteutuksiin ja kalustoon toden teolla. Tarkan tutkinnan jälkeen TMK päätyi ottamaan yhteyttä Saksan suurimpaan myyntimökkien valmistajaan Mario Blumeen. Yhteydenotto johti tutustumiseen ja hedelmälliseen yhteistyöhön. Niinpä TMK myy ja vuokraa Mario Blumen myyntimökit Suomessa.

TMK:sta Saksan suurimman myynti-mökkien valmistajan edustaja ja virallinen maahantuoja Suomeen

Mario Blumen tarina

Mario Blume on pitkin linjan yrittäjä, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus myyntimökeistä. Mario kertoo, että toiminta alkoi pienestä. Hänen isänsä oli vastaavana yhdellä Berliinin joulutoreista. Sinne tilattiin uudet joulumökit Tsekistä. Järjestäjät olivat kaikkea muuta kuin tyytyväisiä saamiinsa mökkeihin. Käsistään kätevänä nuorena miehenä Mario ajatteli, että varmasti he osaavat tehdä itse paremmat. Näistä joulumökeistä kaikki siis alkoi. Mario alkoi aktiivisesti kehittämään myyntimökkeja ja tekemään uusia innovatiivisia ratkaisuja niin kuljetukseen kuin käytettävyyteen puhumattakaan myyvästä ulkonäöstä. Nykyisin Mario Blumenella on yli 700 vuokramökkiä sekä tuhansia ja taas tuhansia on tehty asiakkaille omiksi. Marion yritys myös suunnitelee tapahtumia kokonaisvaltaisesti tarjoten parhaimmilaan avaimet käteen “kokonaisratkaisun” uutta tapahtumaa suunnittelevalle tai vanhaa tapahtumaa uudistavalle.

Myyntimökit

Blumen yksilölliset myyntimökit voidaan jakaa kahteen kategoriaan. Ensinnäkin ovat täysin yksilölliset asiakkaiden tilausten ja tarpeiden mukaan suunnitellut jatkuvassa käytössä olevat myyntimökit. Nämä ovat useimmiten kätevästi lavetilla kuljetettavia ja helposti myyntipaikkaan laskettavia. Toisena ovat ns. sarjatuotantomallit eli standardimallit, jotka käyvät hyvän suunnittelunsa ansiosta mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Nämä kuljetetaan joko lavetilla tai kätevästi nopeasti kasattavina moduuleina.

Vuokramökit

Blumen vuokramökeissä jokainen yksityiskohta on mietitty loppuun saakka. Standardi koko on 2×3 metriä ja mökkejä voidaan liittää toisiinsa tarpeen mukaan niin että saadaan 3,6,9,12m jne… kokonaisuuksia. Kaikissa vuokramökeissä on joko 2,9m leveä luukku tai tarvittaessa on saatavilla myös mäkkejä jossa koko edun saa auki, niin että asiakkaat pääsevät sisään. Myyntiluukut ja oven saa lukittua ja 60cm etulippa suojaa asiakkaita ja myyntitavaroita tiskissä. Blumen vuokramökeissä logistiikka on kunnossa sillä mökit kuljetetaan moduuleina rekalla. Yhteen rekan megatraileriin sopii peräti 27 joulumökkiä. Loppuun asti mietityt yksityiskohdat takaavat sen että neljä pystyttäjää ja trukki pystyttää jopa 40 mökkiä mäivässä.

Vuokramökkien ilmettä pystytään merkittävästi ja kätevästi muokkaamaan “pressukattojen” avulla. Pressukatot voivat olla minkä värisiä tahansa esim jouluna puna-valkoraitaisia, pääsiäisenä keltaisia ja juhannuksena vihreitä tai tapahtuman omalla logolla ja ilmeellä toteutettuja. Samalla “pressukatto” suojaa varsinaista kattoa ja säästää sitä usein talvisissa ja haastavissa sääolosuhteissa.

myyntimokki.fi sivusto työn alla

TMK:lla kootaan parasta aikaa suomen kielistä www.myyntimokki.fi sivustoa, jonne tulee kaikki tärkimmät asiat keskitetysti. Mario Blumella itsellään on erittäin hyvät ja näyttävät kotisivut www.weihnachtsmarktbuden.de osoitteessa saksaksi ja englanniksi. TMK:lla yhteyshenkilönä myyntimokkiasioissa on Ari Kallas. TMK:n myyntinäyttelyyn on juuri tulossa mallikappale ja syksyllä on tulossa noin 70 vuokramökkiä Suomeen.

Myyntimökki on moneen tarkoitukseen hyvä vaihtoehto. Kannattaa käydä katsomassa vaikka kesän Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla kuinka upeita myyntimökkejä siellä on käytössä useilla kauppiailla.

Ari Kallas