TK:n teemapäivä erittäin onnistunut

TK:n teemapäivä erittäin onnistunut

Hyvä osanotto sekä ajankohtainen ja mielenkiintoinen sisältö. Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestö piti keskiviikkona 11.4.2018 Rauman Lapissa Kivikylän Kotipalvaamon uniikeissa kokoustiloissa erityisen teemapäivän, jossa keskityttiin mm. elintarvikkeiden tori- ja tapahtumamyynnin mahdollisuuksiin ja uhkiin.

Kivikälän kotipalvaamo tarjosi oivat puitteet

TK:n teemapäivä

Uuden elintarvikelain sisällön esittely sai osanottajat paneutumaan tosissaan. Myös osallistujien mielipiteitä kysyttiin moneen eri otteeseen eri lainkohdista.

Runsaslukuisen osanottajajoukon toivotti tervetulleeksi Keskusjärjestön puheenjohtaja Mauno Laihonen. Tämän jälkeen toiminnanjohtaja Ari Kallas kertoi tori- ja tapahtumaelinkeinon nykytilasta ja alan palvelukeskuksen toiminnasta. Kivikylän Kotipalvaamon kiehtovan historian ja kasvutarinan kertoi Juuso Jäpölä Mauno Laihosen komppaamana. Kivikylän ilmiömäinen kasvu ja tuotteiden tunnetuksi tekeminen myyntiautojen avulla ovat maassamme vertaansa vaille oleva suoritus. Kivikylän brandi on maamme tunnetuimpia ja Kivikylää voi hyvällä syyllä pitää tälle hetkellä myös maamme suurimpana torikauppiaana. Kivikylän Kotipalvaamon myyntiautot ovat monelle torille erittäin tärkeä piristysruiske.

Uusi elintarvikelaki muotoutumassa hyvää vauhtia

Tapahtumassa oli alustamassa uutta elintarvikelakia Maa- ja metsätalousministeriössä parasta aikaa valmisteleva lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen, joka kertoi olennaisimmista muutoksista ja kuunteli tarkalla korvalla myös osallistujilta tullutta palautetta. Nyt jos koskaan kannatti siis olla aktiivinen ja mukana! Elintarvikelain kokonaisuudistuksen tavoitteena on vähentää lainsäädännöstä elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa vaarantamatta kuitenkaan elintarviketurvallisuutta. Uudistuksella pyritään myös parantamaan elintarvikelain käytettävyyttä jäsentämällä nykyisen lain lukuisista muutoksista johtuvaa hajanaisuutta. Elintarvikelain uudistuksen yhteydessä arvioidaan myös lain nojalla annetut alemmanasteiset säädökset. Nykyinen elintarvikelaki on puutteistaan huolimatta ollut hyvä asia maamme tori- ja tapahtumaelinkeinolle. Laki on jättänyt paljon valvontavastuuta yrittäjille itselleen ja riskiperustainen tarkastelu on lyönyt itsensä hyvin lävitse. Ongelmaksi ovat nousseet tietyt alamme yrittäjät jotka ovat tietoisesti alkaneet laiminlyömään ilmoitusvelvollisuuttaan ja omavalvontaansa tavalla joka vaarantaa saavutetut tulokset.

Uusi alkoholilainsäädäntö sisäänajovaiheessa

Lounais-Suomen AVI:sta alkoholitarkastajat Minna Luotonen ja Aino Högnas kävivät kertomassa uuden alkoholilain ja sen asetusten vaikutuksista tapahtumaelinkeinoon. Kävi ilmi että uuden alkoholilain tiedotus ja koulutus ovat olleet pahasti myöhässä aikataulusta ja niinpä asiat luvituksessa kuin neuvonnassa hakevat vielä muotoaan. Entiset tilapäiset luvat ovat nyt historiaa ja lupia on vain joka pysyviä tai määrä-aikaisia. Paljon kohuttu catering-lupa on jäämässä näillä näkymin melko harvinaiseksi juhlatilojen tai -talojen toimintamuodoksi. Anniskelun omavalvontasuunnitelmat ovat nyt arvossa arvaamattomassa ja ne ovatkin menneet kokonaan uusiksi. Lisätietoja uudistuksista www.valvira.fi tai www.avi.fi sivuilta.

Vielä päivän päätteeksi oli Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön vuosikokous joka päätti onnistuneen päivän omilla hyvillä päätöksillään joista juttua toisaalla tässä lehdessä.

Ari Kallas