Tervettä maalaisjärkeä kaivataan suosituksiin ja rajoituksiin

Tervettä maalaisjärkeä kaivataan suosituksiin ja rajoituksiin

STM:n Luoma ”hallintohimmeli” ongelmallinen

järjetyksenvalvojat

THL:n ja OKM:n ohjeita noudoattamalla ja ”tervettä maalaisjärkeä” käyttämällä voi näin korona-aikanakin järjestää tapahtumia melko turvallisesti. Markkinoilla ohjeet pitää olla näkyvästi esillä, runsaasti käsidesiä ja henkilöt valvomassa ohjeiden ja turvavälien noudattamista.

STM siirsi lokakuussa alueille vastuun kunkin alueen rajoituksista ja suosituksista. Ideatasolla on hyvä, että päätökset tehdään alueellisen tilanteen pohjalta ja että niitä käsittelemässä on mahdillisimman asiantunteva ”nyrkki”, jossa on edustat kyseisestä kaupungista tai kunnasta missä tapahtuma halutaan järjestää, alueen sairaanhoitopiiri, alueen aluehallintovirasto, ely-keskus jne… Käytännön kokemuksen pohjalta nyt ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa kukaan ei halua ottaa vastuuta hankalista tapauksista kuten esim. markkinoiden järjestämisestä kiihtyvyysvyöhykkeellä olevalla paikkakunnalla. Sen sijaan virkavirheen pelossa asia työnnetään aina seuraavalle mahdollisesti joillain lisävaatimuksilla työstettynä. Kun asia on kiertänyt kaikilla instansseilla niin se palaa takaisin alkuun ensimmäisellä käsittelijälle ja piiri pieni pyörii. Selkeiden päätösten, rajoitusten tai suositusten saanti on kiven alla ja järjestäjät roikkuvat oikeasti ”löyhässä hirressä”. Tämä tilanne on pitkittyessään erittäin negatiivinen koko tapahtumaelinkeinolle.

Eri tyyppiset tapahtumat erilaisten rajoitteiden piiriin

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestö ja TMK ovat käyttäneet valtavasti aikaa ja resursseja saadakseen huomioiduksi myyntitapahtumien eli käytännössä markkinoiden ja messujen omituisen tilanteen. Tällä hetkellä kaikki suuret yleisötapahtumat ovat viranomaisten käsittelyssä samaa isoa ”massaa” vaikka kaikki tunnustavat, että myyntitapahtumien tilanne on täysin erilainen kuin vaikka festivaalien, konserttien ja urheilukisojen suhteen. Kaikki työ tuntuu valuneen hukkaan ja AVI:n tuoreimmat päätökset vain vahvistavat sitä. Avin päätöksissä ja ohjeistuksessa viitataan voimakkaasti THL:n ja OKM:n syyskuussa tekemään ohjeistukseen koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä. Ohjeistuksessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta se jättää kovin paljon tulkinnanvaraa ja tietyllä tavalla jättää tapahtumajärjestäjät yksin tulkitsemaan ohjeita. Avi:t kun eivät suostu käsittelemään yksittäisten tapahtumien asioita vaan puhuvat aina vain yleisellä tasolla.


Tässä TMK:n neuvot tapahtumajärjestäjille:

  1. Valmistautukaa siihen että epidemia pitkittyy ja ohjeistuksen kanssa voidaan joutua elämään vielä vuosien ajan.
  2. Älkää pelästykö hankaliksi miellettyjä kohtiakaan vaan pyrkikää soveltamaan niitä mahdollisimman käytännönläheisesti.
  3. Alueellisesti rajatulla ulkotilalla ei tarkoiteta että markkina-alueen olisi pakko olla aidattuna esim. messuaidoin, vaan sitä, että se on tietty selkeä tapahtuma-alue esim. vaikka kauppatori tai kävelykatu.
  4. Tehkää järkevää aluesuunnittelua ja huomioikaa isoissa tapahtumissa mahdollisuus alueiden eriyttämiseen tarvittaessa eli lohkoajattelu silloin kun se on mahdollista ja tarpeen.
  5. Tehkää huolella omat turvallisuusohjeet niin asiakkaille, kauppiaille kuin henkilökunnallennekin ja pyrkikää aidosti noudattamaan niitä.
  6. Useimmat ohjeistuksessa huomioitavat asiat kuten turvavälit, turvallisuuden valvonta, käsidesit, siivoukset jne… ovat melko helppoja, vaan eivät halpoja, toteuttaa. Varautukaa reippaaseen järjestelykulujen kasvuun.
  7. Jos tapahtumassanne joku sairastuu niin Teillä pitää olla kaikkien kauppiaiden ja henkilökunnan yhteystiedot, mutta kaikille avoimilla markkinatapahtumilla ei edellytetä kävijöiden tietojen keräämistä eikä tätä edes salli lakikaan. Altistuneiden jäljitettävyys on yksi suurimmista ongelmista tämänkaltaislla kaupallisilla markkinoilla. Tosin täytyy samaan hengen vetoon todeta, että eipä sitä kukaan tee jättimarketeissa, sisäkauppakeskuksissa tai ravintoloiden ulkoterasseillakaan, joten kaikkea ei voi tapahtumajärjestäjiltäkään vaatia. Riittää kun aidosti yritätte parhaanne.
  8. TMK yrittää auttaa kaikkia maamme tapahtumajärjestäjiä ja jakaa osaltaan ohjeita ja infoa. Malleja löytyy mm. www.markkina.net palvelusta turvaohjeista ja niiden soveltamisesta esim. pelastus- ja turvallisuussuunnitelmiin.

Ari Kallas