Tapahtumaelinkeino kärsii kohtuuttomasti viranomaisten sekoilusta rajoitusten kanssa ja huonosta tiedottamisesta

Tapahtumaelinkeino kärsii kohtuuttomasti viranomaisten sekoilusta rajoitusten kanssa ja huonosta tiedottamisesta

TAVOITTEENA SUORAT NEUVOTTELUT PÄÄTTÄJIEN KANSSA

Tori- ja markkinakaupan Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ari Kallas kertoo, että viikko 35 on ollut vertaansa vailla alan historiassa. Ensin AVI:t julkaisevat maanantaina 24.8. koko maata koskevan 1.9.2020 alkavan kiellon yli 50 hengen tapahtumista. Tästä seuranneesta yhteydenottojen tulvasta kaatuvat mm. AVI:en kotisivut ja johtavat AVI:n virkamiehet kieltäytyivät kommentoimasta mitään. Paljastui, että STM:n elokuussa lähettämässä ohjauskirjeessä oli tullut ”inhimillisen erehdyksen” vuoksi nollavirhe ja 500 hengestä oli tullut 50 henkeä. Virheen vuoksi ehdittiin maanantain 24.8. alkaen perua ainakin 37 syksyn tapahtumaa. Sadat yrittäjät ja heidän työntekijänsä jäivät ilman töitä ja monille järjestäjille jäi vain valtava määrä hukkaan heitettyä työtä.

Episodi sai aina vain kummallisempia piirteitä kun STM laittoi virheen paljastuttua uuden ohjauskirjeen, jossa kyseinen nollavirhe korjattiin ja tilanne olisi käytännössä jatkunut samana kuin se on ollut elokuussa. AVI:t kuitenkin päättivät toisin kuin STM suositteli ja niinpä 26.8. tuli kielto kaikille yli 50 hengen tapahtumille, ellei pystytä noudattamaan THL:n ja OKM:n erityisohjeistusta tapahtumien järjestämisestä. Tämä tarkoitti käytännössä vain sitä, että 50-500 hengen tapahtumat tulivat nyt saman ohjeistuksen piiriin missä isommat tapahtumat olivat jo ennästään, vaikka monet ymmärsivät asian niin että yli 50 hengen tapahtumat ovat joka tapauksessa kiellettyjä.

Tiedotus hoidettu kelvottomasti
Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestö moittii voimakkaasti STM:n ja AVI:en tiedotusta asiassa. On epäselvää, onko kysymys vain huonosta tiedottamisesta vai tarkoitushakuisesta tapahtumajärjestäjien ja yleisön pelottelusta. Lopputuloksena on ollut kymmenien ellei satojen tapahtumien peruuttaminen, joka ilmeisesti on ollutkin tavoitteena. Käsittämätöntä on myös se, että rajoitukset ovat samat koko maassa, vaikka etukäteen on puhuttu paljon alueellisesta tilanteen huomioimisesta.

Turvallisesti markkinoilla
TMK pyrkii jo nyt etsimään ne ratkaisut, joilla markkinoita voidaan turvallisesti järjestää myös korona-aikana. Kuvassa sisääntuloportti Jyväskylän Kansainvälisiltä Suurmarkkinoilta 27.-30.8.2020. Näkyvät turvaohjeet, käsidesit ja turvavälien valvominen ovat tätä päivää aina tapahtumia järjestettäessä.

Ulkomarkkinat ovat turvallinen kauppapaikka
Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestö ei voi hyväksyä sitä, että koko suomalainen markkinakauppa ajetaan alas. Emme voi käsittää miksi ulkomarkkinat THL:n ja OKM:n erityisohjeilla toteutettuna olisivat yhtään sen turvattomampi paikka kun vaikka automarketit, sisäkauppakeskukset puhumattakaan ravintoloiden terasseista. Markkinakauppa on työllistänyt suoraan noin 10.000 suomalaista ja välillisesti huomattavasti enemmän. Nyt nämä pääosin PK- tai mikroyritykset on ajettu todella ahtaalle samaan aikaan kun kaupan isot toimijat tekevät ennätystuloksia. Myös markkinajärjestäjien menetykset ovat mittavia.

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön käsitys on koronasta ei päästä kovinkaan nopeasti eroon, vaan sen kanssa on opittava elämään. Niinpä parasta olisi tehdä yhdessä alan järjestöjen ja viranomaisten kanssa selkeät pelisäännöt siitä, miten korona-aikana voidaan markkinoita ja erilaisia tapahtumia järjestää. Nykyiset epäselvät, tulkinnanvaraiset ja koko ajan muuttuvat käytännöt eivät ole kenenkään etu. Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestö ja Tapahtumateollisuus ry pyrkivät edistämään tapahtumaturvallisuutta ja vuoropuhelua viranomaisten kanssa kaikin tavoin. Nähtäväksi jää ymmärretäänkö alan merkitys viranomaisten taholta ennenkuin on liian myöhäistä. Jotta pystyy ymmärtämään asioiden mittasuhteen niin jo nyt rajoitussekoilujen vuoksi on jäämässä työttömäksi enemmän ihmisiä kuin Finnairilta ja UPM:ltä ilmoitetut vähennykset yhteensä.

Turvallisten tapahtumien puolesta

Ari Kallas
toiminnanjohtaja