Tapahtumaelinkeino kärsii kohtuuttomasti viranomaisten sekoilusta rajoitusten kanssa ja huonosta tiedottamisesta

Tapahtumaelinkeino kärsii kohtuuttomasti viranomaisten sekoilusta rajoitusten kanssa ja huonosta tiedottamisesta

NYT TARVITAAN ENNAKOITAVUUTTA JA HYVÄÄ HALLINTOA

Tori- ja markkinakaupan Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ari Kallas kertoo, että viimeisten viikkojen aikana on jouduttu taas negatiivisesti yllättymään ja jopa järkyttymään kuinka huonosti rajoituksien kohdentamista ja niistä tiedottamista on hoidettu. Samaan aikaan kun pääministeri Sanna Marin kertoo, että tapahtuma- ja kulttuurialan rajoituksia pitää helpottaa ja niin sanotun kahden metrin turvavälivaatimuksesta luopua, niin sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru kertoo, että rajoituksia pitää kiristää. STM:n johdosta iso osa vielä lomailee ja loput ovat hiljaa. Lopputuloksena on, että aluehallintovirastot eri puolilla määräävät tilanteeseen nähden huomattavan tiukkoja rajoituksia. Tästä noussutta julkista kohua yritetään sitten tyynnytellä STM:n ohjauskirjeillä muun muassa lasten harrastustoiminnasta ja tapahtumien turvaväleistä. Ikävin tilanne koettiin pääkaupunkiseudulla, missä Etelä-Suomen AVI määräsi todella tiukat rajoitukset, jotka käytännössä tekivät kaikkien tapahtumien järjestämisen mahdottomaksi. Etelä-Suomen AVI vähät välitti ohjauskirjeistä ja tiukat rajoitukset jatkuivat yllättäen lähes kaikki. Vasta kovan painostuksen jälkeen tehtiin yllättäen korjausliike, jolla yhden päivän varoitusajalla mahdollistettiin taas tapahtumat ja poistettiin ns. kahden metrin turvavälivelvoite.

Tapahtuma-alalle katastrofaaliset seuraamukset

Tämän traagisen rajoitusfarssin seuraukset ovat käyneet juuri toipumassa olleelle tapahtumaelinkeinolle todella katastrofaalisiksi. Valtaisa määrä tapahtumia on peruttu, tuhannet yrittäjät ja heidän työntekijänsä jäivät ilman töitä ja monille järjestäjille jäi vain valtava määrä hukkaan heitettyä työtä. Ennen kaikkea monen usko paremmasta tulevaisuudesta, puhumattakaan viranomaisista ja heidän määräyksistään, on pahasti horjunut.

Huonoa hallintoa

Sekoilusta eivät saa puhtaita papereita sen paremmin poliitikot kuin viranomaisetkaan. Lähtökohtaisesti perusongelma on puutteellisessa lainsäädännössä, jota istuva hallitus on usein yrittänyt paikata erilaisilla ”pikalailla”, jotka ovat usein kovalla kiireellä ja pikaisella valmistelulla säädetty. Näihin kuten esimerkiksi tartuntatautilakiin on jäänyt pahoja valuvikoja, joiden takia monet ulkomyyntitapahtumat ovat olleet suljettuina vastoin terveysturvallisuusfaktoja. Kun samalla on suosittu kaupan isoja toimijoita pienten kustannuksella, niin aiheutettu epäoikeudenmukaisuuden tunne ja kokemus on monilla tahoilla suunnaton. Useat rajoitukset ovat olleet epäloogisia, huonosti kohdentuvia ja huonosti ennakoitavia.

Esimerkkinä rajoitusten omituisuuksista Hakaniemen Maalaismarkkinat

Helsingin suurin vuotuinen markkinatapahtuma on ollut vuosikausia joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai järjestettävä Hakaniemen Maalaismarkkinat. Nämä markkinat ovat normaalisti koonneet noin 150 kauppiasta ja noin 20.000 kävijää. Maalaismarkkinoilla on ollut todella paljon eri maakuntien erikoisuuksia, alkutuottajia, käsityöläisiä sekä perinneruokaa. Viime vuonna markkinat pidettiin tiukkojen ter­veys­turvallisuuskäytäntöjen vallitessa elokuusta-marraskuuhun ilman ongelmia. Vuoden 2020 joulukuusta alkaen Hakaniemen Maalaismarkkinat olivat taas rajoitusten takia 2021 heinäkuuhun saakka suljettuina. Huom! Samaan aikaan rajoitusten aikana kaikki Helsingin sisäkauppakeskukset, arkitorit, Hakaniemen kauppahalli, jättimarketit jne… toimivat melko pienin rajoituksin lähes normaalisti. Nyt tilanne huipentui taas elokuun lopussa, kun Etelä-Suomen AVI määräsi tiukat uudet rajoitukset, joissa maksimikävijämäärä oli joka lohkossa 50 henkeä. Järjestäjät odottivat STM:n ohjekirjeiden jälkeen muutosta rajoituksiin, mutta AVI ilmoitti, että rajoituksiin ei tule muutosta. Järjestäjät olivat pakotettuja maanantaina 30.8. tekemään päätöksen sunnuntain 5.9.2021 perumisesta. Saman viikon torstaina 2.9. tuli ennakkotieto AVI:lta siitä, että perjantaina 3.9. tehdään iltapäivällä päätös, että rajoitukset muuttuvat niin, että markkinat olisikin mahdollista pitää. Näin myös tapahtui ja täysin aikaisemman tiedotuksen vastaisesti 4.9. olisi markkinat taas saanut järjestää. Millä järjestät, kun et enää pysty tiedottamaan kattavasti sen paremmin asiakkaille kuin kauppiaillekaan. Markkinat peruttiin siis täysin turhaan vain rajoitussekoilujen takia. Todellinen terveysturvallisuusriski markkinat eivät missään vaiheessa ole olleet. Sekoilujen takia pelkästään satoja perinteisiä ulkomarkkinatapahtumia on peruttu ”varmuuden vuoksi”, kun ei ole haluttu ottaa riskiä taas uusista epämääräisistä rajoituksista. Yksiselitteisesti käsittämättömän huonosti hoidettuja rajoituksia ja huonoa tiedotusta.

Ari Kallas

toiminnanjohtaja