Oletko muistanut vakuuttaa myös itsesi?

Oletko muistanut vakuuttaa myös itsesi?

Yrittäjän suurin riski on useimmiten yrittäjä itse

Mistä liikevaihto, kun yrittäjä sairastuu juuri kesäsesongin kynnyksellä ja on koko kesän poissa pelistä?

Me suomalaiset olemme perinteisesti hyviä vakuuttamaan automme ja omaisuutemme, mutta ihan yhtä hyvin emme yleensä muista vakuuttaa itseämme. Olemme tottuneet siihen, että meillä on hyvä julkinen terveydenhuolto ja taloudellinen turvaverkosto pitkien poissaolojen varalle. Tämä on totta, kun asiaa tarkastelee maailman mittakaavassa. Mutta kun yrittäjä sairastuu, pitkä hoitojono ja yrityksen liikevaihdon katkeaminen muuttuvat arkisiksi murheiksi.

Tori- ja markkinakaupan ala on vahvasti sesonkiluonteista, mikä lisää entisestään yrittäjän poissaolon vaikutusta liikevaihtoon. Juuri kesän tai joulusesongin kynnykselle osuva sairauspoissaolo voi nollata kertaheitolla vuoden tärkeimmän myynnin.

Ohituskaista hoitoon

Vapaaehtoisten henkilövakuutusten eli tapaturma- ja sairausvakuutusten hyöty konkretisoituu useimmiten nopeana hoitoon pääsynä. Kun julkiseen sairaanhoitoon voi olla useamman kuukauden jono, yksityiselle pääsee konsultaatioon, magneettikuvaukseen ja leikkaukseen parhaimmillaan viikon tai parin sisällä. Kun lääketieteellinen tarve on kiireellinen, julkiseen hoitolaitokseenkin pääsee toki nopeasti. Usein yrittäjän vaiva on kuitenkin lääketieteellisessä mielessä kiireetön, mutta haittaa oleellisesti työntekoa. Silloin hoitoa voi joutua odottamaan kuukausia, mikä puolikuntoisena on paitsi pitkä aika odotella myös taloudellinen rasite.

Yhdeksän kymmenestä pitkästä poissaolosta johtuu sairaudesta

Ohimeneviä, lyhytaikaisia poissaoloja syntyy sekä tapatumien että sairauksien seurauksina. Sen sijaan pitkistä työkyvyttömyysjaksoista jopa yli 90 % on seurausta sairauksista. Vakavat työtapaturmat ovat onneksi aika harvinaisia, kun taas työikäisten vakavat sairaudet paljon vakavia tapaturmia yleisempiä. Jokainen voi oman tuttavapiirinsä kautta peilata, kuinka monta vakavasti tapaturmassa loukkaantunutta tuntee ja toisaalta, paljonko on niitä, jotka ovat taistelleet tai taistelevat parhaillaan vakavan sairauden kanssa.

Perinteinen yrittäjäfraasi kuuluu, että “yrittäjä tulee töihin vaikka pää kainalossa”. Se on hauska läppä niin kauan, kun kyse on nuhakuumeesta. Aivoinfarktin saanut yrittäjä voi olla kuukausikaupalla täysin kyvytön töihin. Puhe ja kävelykin pitää ehkä opetella uudelleen. Silloin ei yrittäjä vaan yksinkertaisesti pääse töihin.

Millaista henkilö-vakuutusturvaa siis hankkia?

Yrittäjän on syytä vakuuttaa itsensä sekä tapaturman että sairauden varalta. Henkilövakuutusten tarvekartoituksessa käydään läpi sekä yhteiskunnan tuki että yrittäjän taloudelliset tarpeet poissaolon aikana. Tukien ja tarpeen erotuksena syntyy summa, joka yrittäjän on syytä kattaa vapaaehtoisella vakuutuksella. Mitä enemmän on lainaa maksettavana tai mitä suurempi perhe elätettävänä, sitä suurempi on myös vakuutuksen tarve. Lisäksi on syytä pohtia, miten yritystoiminta pyörii yrittäjän oman poissaolon aikana; voidaanko palkata tuuraaja vai menetetäänkö koko liikevaihto yrittäjän poissaolon aikana. Myös tilapäisjärjestelyjen kustannuksia on mahdollista vakuuttaa vapaaehtoisilla henkilövakuutuksilla.

Mikäli henkilövakuutustarve on kohdallasi ajankohtainen asia, ota yhteyttä Ifin yritysmyyntiin: 010 19 1500 tai yritysmyynti@if.fi
Niko Satto
TMK-yhteyshenkilö
If Yritysasiakkaat