Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen

Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen

Ulkotapahtumissa tarttumisriski maskia käyttäen minimaalisen pieni

Tapahtumaviestillä on kunnia esitellä lukijoilleen Helsingin yliopiston apulaisprofessori Tarja Sironen, joka on erikoistunut uhkaaviin infektiotauteihin. Hänellä on poikkeuksellisen painavaa sanottavaa ja faktatietoa, jonka soisi myös päättäjien huomioivan päätettäessä tulevista tapahtumia koskevista rajoituksista.

Hyödyllistä tutkimusta

Tarja Sironen kertoo olevansa kotoisin Saarijärveltä. Biologiksi hän on opiskellut Jyväskylässä ja tehnyt sen jälkeen pitkän uran Helsingin yliopistolla yhtenä maamme johtavista virologeista. Hän on tutkinut zoonooseja yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja tiedostanut hyvin, että pandemian riski on aina olemassa. Olennaista on ollutkin havaita nyt koronapandemian seurauksena, että tutkimustyöstä on ollut olennaista ja suoraa hyötyä siinä, miten viruksia voidaan ehkäistä.

Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen

Koronavirus oli ovelampi

Kun Tarja Sironen kuuli ensimmäisen kerran Kiinan Koronatartunnoista, oli ensimmäisenä ajatuksena, että onpa todella mielenkiintoista, ja että kiinalaiset saavat varmasti taudin hallintaan, eikä siitä ole vaaraa kuin korkeintaan Kiinassa vieraileville matkailijoille. Toisin kuitenkin kävi ja kauhuskenaario pandemiasta toteutui! Kysyttäessä mikä meni vikaan, vastaa Tarja yksiselitteisesti, että koronavirus oli ovelampi kuin kukaan osasi uskoa. Erityisesti koronan salakavaluus ja oireettomien tartuttajien ilmeneminen yllättivät kaikki ja tauti pääsi laajasti leviämään. Koronaviruksen takia on virologian kirjat kirjoitettava uusiksi, sillä siitä on ollut niin paljon opittavaa. Erityisesti ilmalevitteisyys ja se miten elimistö käyttäytyy koronaan sairastuttua, ovat olleet jotain aivan uutta.

Virusvariantit normaaleja ilmiöitä

Tarja Sirosen mukaan on täysin normaalia, että virukset muuntuvat koko ajan. Näin ne pyrkivät muuntumaan tavalla, jotta elimistön vasta-aineet eivät sitä tunnistaisi. Esimerkiksi paljon huomiota saanut ns. Brittivariantti tarttuu tehokkaammin, tarraa tehokkaasti elimistöön ja lisääntyy helpommin. Pääasia on kuitenkin, että rokotteet tehoavat myös variantteihin ja pääosa sairastuneista on lieväoireisia. Tarja Sirosen mukaan on todennäköistä, että koronasta ei koskaan päästä kokonaan eroon, vaan se todennäköisesti muuttuu lievemmäksi. Se on viruksen etu.

Rokotteet vievät pois pandemiasta

Tarja Sirosen mukaan on mieletön tieteen voitto, että alle vuodessa on saatu toimivia rokotteita käyttöön. Rokotteet ovat turvallisia ja vievät meidät pois pandemiasta normaaliin elämään. Nyt näyttäisi siltä, että Suomessa yli 16-vuotiaat saadaan rokotettua ainakin kertaalleen kesä-heinäkuun aikana. Tiedot maailmalta osoittavat, että tapausmäärät ovat tippuneet radikaalisti, kun puolet yli 16-vuotiaista ja riskiryhmät on saatu rokotettua. Laumaimmuniteetti alkaa tällöin toimia.

Ulkona tartuntoja ei käytännössä ole

Tarja Sirosella on heittää vankkaa tutkimustietoa, jonka soisi päättäjienkin lukevan huolella päättäessään ulkotapahtumien rajoitusten jatkosta. Tutkimustulosten mukaan ilman turvatoimiakin tarttumisriski on ulkona 20 kertaa pienempi kuin sisällä. Turvatoimia noudatten ja erityisesti maskia käyttäen ulkona ei käytännössä ole tarttumisriskiä! Tartuntojen osalta altistusaika on ratkaisevan tärkeä. Niinpä esimerkiksi markkinoilla, joissa ihmiset liikkuvat osastolta toiselle, on hyvinkin turvallista ja selvästi turvallisempaa kuin vaikka sisäkauppakeskuksissa, jotka ovat olleet avoinna koko pandemian ajan. Ulkotapahtumissa ei ole ollut yhtään ns. superlevittäjää, vaan ne on kaikki kohdennettavissa sisätiloihin, ja siihen, että ollaan oltu pitkään samassa tilassa kuten esimerkiksi illanistujaisissa tai vastaavissa tilanteissa. Sirosen mielestä parhain tapa suojautua virukselta on käyttää aina maskia. Maskia käyttäen voitaisiin pikku hiljaa avata myös muun muassa sisäkonsertteja, messuhalleja ja elokuvateattereita.

Koronatestit ovat luotettavia

Sironen kiittelee nykyisiä koronatestejä luotettaviksi. Kaksi negatiivista koronatestitulosta vähintään 72 tunnin välein varmistaa maahan tulijoidenkin terveydentilan luotettavasti. Muutenkin Suomessa koronatestaus on hyvällä mallilla ja hyvin hoidettu.

Rock-festarit kutsuvat heti, kun mahdollista

Tarja Sironen nauraa, että hänellä työn vastapainona ovat rock ja juuri live-konsertit. Tarjan perheeseen kuuluu aviomies, 18-vuotias poika ja 16-vuotias tyttö, jotka kaikki ovat rock-henkisiä. Ei siis ihme, että Sirostenkin perheessä toivotaan, että kesällä päästäisiin taas live-keikoille. Edellisen kerran kaikki olivat viime elokuussa Joensuussa Rock in the City-festivaaleilla, jonka terveysturvallisuuskäytännöistä Tarja Sironen antaa hyvän arvosanan.

Tarja Sironen muistuttaa kaikkia noudattamaan terveysturvallisuusohjeita ja erityisesti maskia tämän hetkisessä tilanteessa. Oikein toimimalla pandemia on pian ohi ja pääsemme nauttimaan lähes normaalista elämästä, vaikka toivottavasti muistaen koronapandemian opetukset. Tänä vuonna kannattaa myös suosia kotimaanmatkailua, sillä muualla maailmassa koronatilanne on useimmissa maissa huomattavasti Suomea heikompi.

Teksti: Ari Kallas Kuva Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto