Helsingin kaupunki aikoo olla jatkossa paljon parempi kumppani

Helsingin kaupunki aikoo olla jatkossa paljon parempi kumppani

Uuden säätiön toimitusjohtaja haluaa löytää kustakin kaupungin isosta yleisötapahtumasta sen ytimen. Kuluvan vuoden alussa perustetun Helsingin tapahtumasäätiön yhtenä tehtävänä on varmistaa, että Helsinki on yhä parempi kumppani tapahtuma-alan toimijoille. Sitä voisi kutsua tapahtumasäätiön asiakaslupaukseksi. Asiakaslupaus on sana, joka toistuu säätiön toimitusjohtajaksi nimitetyn Stuba Nikulan puheessa.

Aiemmin muun muassa Helsingin kulttuurijohtajana ja kulttuurikeskus Kaapelitehtaan johtajana töitä tehneen Nikulan mielestä myös kullakin tapahtumalla täytyy olla selkeä asiakaslupaus: Miten tapahtuma eroaa muista, mitä se asiakkaalle tarjoaa ja miksi se ylipäätään on olemassa?

– Vastaus ei voi olla, että tapahtuma järjestetään, koska se on aina aiemminkin järjestetty, sanoo Nikula.

Nikulan johtaman säätiön toteutettavaksi on keskitettty kaupungin omat isoimmat yleisötapahtumat: Helsingin juhlaviikot, Lux Helsinki, Helsinki-päivä, Helsingin uudenvuoden juhla, Silakkamarkkinat ja Tuomaan markkinat.

Asiakaslupauksen kirkastamiseen liittyy myös Nikulan lausahdus siitä, ettei säätiön tehtävänä ole säilyttää, vaan kehittää. Kehittäminen on muun muassa turhien elementtien karsimista pois tapahtumista.

Otetaan esimerkiksi Tuomaan markkinat. Myös niitä aiotaan kehittää.

– Tuomaan markkinat tehdään tulevanakin talvena tutulla tavalla, mutta samalla mietitään, mikä on kova ydin siinä tapahtumassa. Helsingissä järjestettävien tapahtumien halutaan olevan helsinkiläisiä. Sitä ei toteuta se, että tuodaan keskieurooppalainen joulumarkkinaperinne Helsinkiin. Mikä on helsinkiläinen joulujuttu? kysyy Nikula.

Tuomaan markkinoiden ”kovan ytimen” löytäminen on Nikulan mukaan vaikeampaa kuin esimerkiksi Silakkamarkkinoiden.

– Silakkamarkkinoiden ytimen muodostavat kala, musta leipä ja kalastajat. Voimme kysyä, että tarvitseeko sitä lihottaa toritansseilla.

Nikula pohtii, että jos Tuomaan markkinoiden haluttaisiin olevan jatkumo Kauppatorin pöhinälle, aikataulu olisi aivan toinen.

– Tuomaan markkinoiden tulisi silloin alkaa jo marraskuun alusta ja jatkua tammikuun puoliväliin – vähintään. Mutta meillä ei ole yrittäjiä sellaiseen. Pientoimijoilta loppuu varasto, ja heidän tulee päästä nukkumaan. Aina pitää ottaa huomioon se, kenen kanssa toimitaan.

Säätiö lupaa siis varmistaa, että kaupunki on parempi kumppani alan toimijoille. Lupaukseen sisältyy Nikulan mielestä myös kaupungin omaa organisaatiota kurittava vire.

– Meidän pitää olla toimiva alusta. Kaupungin on katsottava peiliin siinä, missä kohdissa tapahtumien järjestäminen on tehty turhan monimutkaiseksi, ja missä kohdin tapahtuma-alan toimijoita ei tulla vastaan.

Tapahtuma-alan toimijoiden viesti on Nikulan mukaan kaupungille jo tuttu.

– Kaupungin toiminnan halutaan olevan ennustettavaa ja läpinäkyvää.

Kehitettävää riittää. Lupaprosessit, hinnoittelut, tapahtuman määrittely, listaa Nikula. Myös kaupungin roolia tapahtumien järjestäjänä tulee selkiyttää.

– Kaupungin oma toiminta ei saa vääristää tapahtuma-alaa. Emme saa mennä varsinkaan niille alueille, joilla on jo kaupallista tai järjestötoimintaa. Meidän pitää löytää oma paikkamme.

Kaupungin omalla tapahtumatuotannolla on ainakin yksi selkeä paikka. Se on tapahtumien järjestäminen pimeänä ja kylmänä vuodenaikana: Lux Helsinki, Helsingin uudenvuoden juhla ja Tuomaan markkinat.

– Tuo kaupungin rooli on perusteltu, koska kylmään aikaan ei ole paljon muita toimijoita. Mutta voisiko kaupunki olla veturi, jonka perässä Helsingin talven tapahtumallinen kehittäminen etenisi? Kysyy Nikula.

Säätiön rooli ei ole missään kohtaa omaa bisnestään suojeleva, korostaa Nikula.

– Mieluiten aiheutamme omalla työllämme tilanteen, jossa voimme pakittaa pois ja sanoa maailman olevan meidän osaltamme valmis: Helsingistä tuli elävä tapahtumakaupunki.

Tiina Örn